7 TAPAA SAADA TEINI METSÄÄN: keinoja nuoren luontosuhteen vahvistamiseen

Ulkoilmaelämä sopii kaikille, pienistä lapsista ikäihmisiin. On kuitenkin yksi ikäkausi, jolloin monilla on vaikeuksia lähteä luontoon. Se ikäkausi on tärkeä ja kriittinen luontosuhteen ylläpitoa varten. Se ikä on teini-ikä. Miten saada teini metsään?

”ONKS PAKKO?!”, kuuluu esiteinini suusta, kun kerron, että tänään lähdemme päiväksi metsään. Olen osannut odottaa tätä vaihetta. Olen itsekin elänyt sen.

Kuulun itsekin niihin ihmisiin, jotka rakastivat luontoa koko lapsuutensa, mutta kapinoivat teini-iässä perheen kanssa tehtyjä telttaretkiä. En suostunut lähtemään perheeni kanssa teini-ikäisenä kesälomalla telttailemaan Ruotsiin tai Itä-Suomeen ja nykyään se harmittaa.

Monet lapset, jotka aloittavat lapsena partioharrastuksen, jatkavat teini-iässä partioleireille ja ylläpitävät luontosuhdettaan siellä. Mutta mitä käy niille lapsille, joilla ei ole ulkoilmaelämään innoittavaa harrastusta?

En usko, että pakottaminen on oikea tapa saada teini metsään. Houkuttelen, kannustan ja kehun, kun esiteinimme lähtee mukaan, mutta en pakota. Tietenkin petyn hieman itse, jos lasta ei kiinnosta samat asiat kuin minua.

Haluan kuitenkin tarjota lapselle luontosuhteen ja kokemuksia metsässä – teini-iässäkin. Mutta miten?

Luontoa on vähän kaikkialla, sen tietää myös teini.

MITEN VIEDÄ TEINI METSÄÄN?

Teini-ikä on ikäkausi, jolloin nuoren mahdollisuudet ja velvollisuudet kasvavat, itsenäisyys lisääntyy – ja eteen tulee uusia haasteita. Ulkoilmaelämän ja luontosuhteen ylläpito on teini-ikäisellä erittäin tärkeää, sillä yllättävän pian he ovat jo aikuisia ja tekevät omat päätöksensä.

Näitä vinkkejä kannattaa kokeilla tapoina kannustaa nuorta mukaan luontoon. Tärkeä vinkkini on, että tehkää kokemuksista yhteisiä.

Puukko ja teini, siitä voi syntyä vaikkapa taikasauva.
 1. OPETELKAA ERÄTAITOJA

”Eikö toi puukko oo vähän vaarallinen? Missä on sytytysneste?”

Opetelkaa yhdessä taitoja, joilla voitte selvitä luonnossa. Oli se sitten pienen reitin suunnistamista, luonnossa kulkemista, ensiaputaitoa tai luonnontuntemusta, siitä on varmasti hyötyä niin nuorelle kuin aikuisellekin. Osallistukaa vaikka erätaitokurssille yhdessä.

 1. TEHKÄÄ YHDESSÄ RUOKAA LUONNOSSA

”Miksei mennä kotiin syömään? Ei kai eläimet tuu syömään meidän ruokia?”

Eväät ovat usein retken paras juttu, myös teini-ikäiselle. Jokaisella tulee retkeillessä nälkä ja jano. Ulkona trangialla tai nuotiopaikalla ruoan tekeminen on kokemus, jonka nuori muistaa pitkään, etenkin jos saa olla itse tekemässä ruokaa. Retkiruoaksi sopii hyvin esimerkiksi hernekeitto – ja uskokaa pois, se maistuu paljon paremmalta ulkona syötynä.

 1. YÖPYKÄÄ YÖ ULKONA

”Kylmää, hyttysiä ja käärmeitä – ei kiinnosta. Mitäs jos karhu tulee ja raatelee meidät yöllä?”

Yö ulkona teltassa, laavussa tai riippumatossa on jännittävä kokemus – etenkin jos sen kokee teini-iässä ensikertaa. Nuoren kanssa kannattaa jutella etukäteen, että Blair Witch Projectit ja kauhuleffojen metsäpelkoa aiheuttavat jutut ovat käsikirjoitettuja tarinoita. Suurin kauhu lienee vieressä kuorsaava ihminen. Hyvä ajankohta testata ulkona nukkumista on esimerkiksi Suomen Ladun ”Nuku Ulkona”-päivä syyskuussa.

 1. LÄHTEKÄÄ UIMARETKELLE VÄHÄN KAUEMMAS KUIN LÄHIMMÄLLE UIMARANNALLE

”Onko siellä rapuja, jotka syö meidät? Entäs jos jäädään jonkun verkkoon kiinni? Tai joku soutaa päälle?”

Uiminen on ihanaa! Erilaisten vesien – järvien, lampien ja merien – vesityypit pääsee testaamaan hyvin uimalla niissä. Kesällä uimisen lisäksi avantouintiharrastus voi olla hyvä tapa innostaa nuori uimiseen. Pitkiä uimaretkiä tehdessä kannattaa muistaa, että uiminen voi olla yllättävän raskasta. Hyvän muistilistan avovesiuimiseen tarjoaa Peltsi ja Yle.

 1. KERÄTKÄÄ VILLIYRTTEJÄ JA MARJOJA

”Mistä tietää mikä näistä kasveista on mikä? Eikö nämä oo myrkyllisiä?! Mitä me näillä mustikoilla tehdään?”

Luonnontuntemus on erätaito ja perimätietoa, jota teinille kannattaa opettaa. Kouluissa tehdään toki yhä kasvioita, kuten monen vanhemman nuoruudessakin, mutta tieto siitä, mitä kaikkea luonnosta voi tuoda omaan ruokapöytään, ei usein välity. Helsinki Wildfoods, Hortoilu ja 4H järjestävät myös nuorille villiyrttien keräilykursseja – ja löytyypä Suomen Luonnon hyvä suomenkielinen ja kuvitettu sovellus villiyrteistä myös älypuhelimiin.

 1. ANNA NUOREN TOIMIA RETKEN TAI SEIKKAILUN JOHTAJANA

”En mä mitään reittejä tiedä!”

Luonnossa liikkuminen voi olla spontaania haahuilua, mutta pidemmät retket ja seikkailut luonnossa vaativat suunnittelua, retkireppujen pakkaamista ja valmistautumista. Anna teinin päättää, minne lähdette ja olla mukana kaikissa vaiheissa retkeä. Anna hänen olla se, joka ohjaa retkikuntaanne. Kyseessä on pieni, mutta tärkeä vastuutehtävä. Retkikohdevinkkejä voi löytää vaikkapa Retkipaikasta tai ulkoilukartoista. Myös muinaispolut ovat upeita ja opettavaisia kohteita.

 1. KOKEILKAA TEILLE UUTTA LUONTOLIIKUNTALAJIA

”Mitä liikuntaa luonnossa muka voi harrastaa?”

Luonto on täynnä mahdollisuuksia liikkua. Kokeilkaa lajia, joka on teille molemmille tai koko perheelle uusi. Lähtekää melomaan intiaanikanootilla, suppaamaan suppilaudalla, kokeilemaan pyöräilyä fättipyörillä tai vaikkapa juoksemaan polkuja. Lajikokeiluihin on mahdollisuuksia ympäri Suomea. Esimerkiksi Strömfors Outdoor Factoryllä, Ruotsinpyhtäällä, on mahdollisuus kokeilla monia eri lajeja helposti, ja ilman, että kaikkia varusteita tarvitsee ostaa itselleen. Ehkäpä löydätte uuden yhteisen harrastuksen.

Teini voi löytää luontosuhteensa lähiluonnosta siinä missä pienempi tai isompikin.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa nauttia luonnosta. Etsikää yhdessä teinille ja perheellenne sopivat tavat. Kannustakaa, tukekaa ja mahdollistakaa teinille luontosuhde – niin hän tarjoaa sellaisen myös seuraavalle sukupolvelle.

Ulkoilun intoa koko perheelle!

6 vastausta artikkeliin “7 TAPAA SAADA TEINI METSÄÄN: keinoja nuoren luontosuhteen vahvistamiseen”

 1. Yksi kiva idea on myös teinien innostamiseen: valokuvakilpailu matkalla otetuista kuvista! Jokainen voi tuoda kilpailuun vaikka kaksi parasta kuvaansa reissusta ja leikkimielinen kilpailu pystyyn! Teinit yleensä innostuvat kovasti kuvaamaan, katsomaan,
  Tutkimaan luontoa. Palkinnoksi esim. Itse valitsema jäätelö 🙂

 2. Vaahtokarkit, suklaabanaanit, lätyt notskilla yms. jne. herkut 😀 Helppoja tehdä eikä vaadi paljon valmistamiseen kun lätytkin tekee valmiista pussista. Tai nuo teinien rakastamat nuudelit, keittää vain veden nuotiolla tai retkikeittimellä ja hetken päästä on ”ateria” valmis. Lisukkeeksi voi paistaa munakkaan ja kerätä joukkoon villiyrttejä.

 3. Yöksi en kyllä saa tuota teiniäni, kun pelkää punkkeja, käärmeitä ja hämähäkkejä. Vinkkejä siihen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *