Kuvatuki on tärkeä juttu ja voi toimia myös metsässä. Kuvatuen käytön ammattilainen, KuVilla:n Marjaana Korpi, kertoo Metsäemon vieraskynässä nyt enemmän aiheesta.

Metsään liittyy itselläni vahvana mielikuvana rauha ja rauhoittuminen. Metsä on paikka, jossa on hiljaista ja tuntuu että omat ajatukset kuulee paljon kirkkaammin. Metsässä hengitys syvenee ja pulssi rauhoittuu. Metsäemo-Noora pyysi minua kirjoittamaan vieraskynätekstin metsästä ja KuVillasta. Metsä on varhaiskasvatuksen oppimisympäristö, jossa erilaiset aistikokemukset korostuvat. Kuvien kautta voidaan luonnossa auttaa lasta huomioimaan erilaisia aistikokemuksia. Mitä nähdään, tunnetaan, kuullaan tai tuoksutellaan? Metsä välittää erilaista aistitietoa ja saa hiljentymään niiden pariin.
Ajattelen niin, että metsä on samaan aikaan mielikuva ja totta. Metsä saa meidät käyttämään mielikuvitusta. Metsän visuaalisuus ja tunnelma muokkaa sitä, minkälaisena metsän näemme ja havaitsemme. Havainto synkästä metsästä voi saada lapsen tuntemaan jännitystä tai pelkoa. Lapsen kanssa voisi katsoa erilaisia kuvia metsästä ja käsitellä sitä kautta erilaisia visuaalisuuden luomia mielikuvia.
Metsä on paikka joka saa meidät rauhoittumaan, jännittymään, hengittämään syvempään, tutkimaan, sotkemaan itsemme ja keskittymään. Lapsen kanssa voisi kuvitella ja kuvittaa metsän riemuja ja mahdollisuuksia toiminnalle.
Metsässä visuaalisuutta voidaan hyödyntää ”tilan” hahmottamisen näkökulmasta esimerkiksi niin, että rajataan alue, jolla halutaan lasten olevan, sekä voidaan myös osoittaa repuille reppuparkki. Metsästä voidaan tehdä myös tämän tyyppinen kartta ja sen kautta etsiä aarteita.
Kuvatuki auttaa oppimaan säännöt
Lapsen on hyvä oppia arvostamaan ja kunnioittamaan metsää ja luontoa. Metsässä tulee toimia vastuullisesti ja toiset huomioon ottavasti. Metsän ja toisten arvostamiseen liittyy sääntöjä, jotka on hyvä tehdä lapsiryhmälle näkyväksi. Metsässä toimiakseen lapsen on hyvä tietää ne rajat, jotka käyttäytymiseen liittyen on asetettu. Toivottu käyttäytyminen merkataan vihreällä ja ei-toivottu käyttäytyminen punaisella.
Ympäristön tutkimista voidaan yhdistää kuvan katsomisen taitoihin, esimerkiksi kuvajahdin keinoin. Tarkoituksena on etsiä ympäristöstä kuvia ja merkata löydetyt kuvat. Pienten lasten kohdalla voi ottaa pelkästään niin, että kuvia etsitään ja yhteisesti lasketaan montako löydettiin. Metsään piilotetaan sammakon, oravan ja muurahaisen kuvia ja laminoituun alustaan voidaan merkitä, kun kaikki on löydetty. Laminoinnin kautta kuva-alustaa voidaan hyödyntää useita kertoja.
Metsä on mystinen paikka ja sinnehän voi kuvitella asumaan, vaikka minkälaisia olentoja. Millaisessa kodissa keiju voisi asua tai kuka tuollaisen sienitalon oven avaisi?
Metsä on paikka unelmoida ja antaa mielikuvituksen virrata vapaana. Kuvat voivat olla vilkastamassa mielikuvitusta ja visuaalisuus voi virittää juonellisen leikin syntymistä.