KYSYMYS: Ymmärtääkö lapsi aineettomia lahjoja?

”Mitä sinä pyydät joulupukilta?” on lapsen kysymys, johon sain hetken miettiä vastausta. Vastaukseni oli aineeton lahja.

Kerroin pyytäväni yhteistä aikaa. Lapsi katsoi minua ymmärtävästi ja lempeästi.

Hän pyysi tarkentavaa vastausta. ”Onko se yhteinen aika sellaista, että ollaan kaikki kotona vai että oikeasti tehdään jotain yhdessä?” Hänen kysymyksensä iski minuun syvälle. Perhearkemme on aikamoista suorittamista. Yhteinen vapaa-aikamme on usein syömistä, pieniä leikkihetkiä, rauhoittumista, iltasatua ja nukkumista. Viikonloppuisin käymme yhdessä kaupassa ja pari kertaa viikossa metsässä.

Kerroin, että yritämme panostaa yhteiseen aikaan niin, että kaikki olemme läsnä emmekä digilaitteillamme. Kerroin, että ne meidän yhteiset metsäretkemme ovat niitä, mihin haluan aikaa käyttää. Kerroin, että panostamme vielä enemmän yhteisiin hassutteluhetkiin, jutteluun ja yhdessä tekemiseen. Hän hymyili silmillään ja hyväksyi.

Mutta voiko lapsi ymmärtää, mitä aineeton lahja tarkoittaa?

Maailmamme on tällä hetkellä täynnä materiaa. Kun ensimmäinen lelukuvasto tipahti postilaatikosta lokakuussa, alkoi jatkuva selailu. Lelukuvastoihin tuli lukemisvuorot. Lelukuvasto on lastemme ’Raamattu’, jota he lukevat ja hokevat ”tahdon ton, tahdon ton, tahdon ton”.

Kun kuuntelen lasten jouluista ostoslistaa, koen epäonnistuneeni vanhempana. Toisella lapsistamme oli joululahjalistallaan 88 asiaa – toisella 5, koska hän ei jaksanut kirjoittaa enempää, mutta leikkasi lelukuvastoista kymmeniä kuvia lisämaininnoikseen.

Kauhistelin mielessäni hetken tuota lahjamäärää. Seuraavana päivänä aamupalapöydässä isompi lapsistamme kommentoi: ”Se joululahjalista on sitten vain joulupukille sellainen suuntaa antava lista. Kyllä mä tiedän, ettei se tuo kaikkea. Yksikin lahja riittäis.”

Tosiaan, yksikin lahja on jo paljon. Jotkut eivät saa edes sitä. En halua kasvattaa lapsia, joille lahjojen määrä korvaa laadun. Yritän joka päivä opettaa heille kiitollisuutta, toisten kunnioitusta ja nöyryyttä siitä, mitä meillä on.

Ihanan moni on tänä vuonna antamassa joululahjaksi opettajille ja läheisilleen lahjoituksia Joulupuu-keräykseen. Joulupuukeräyksessä täytetään niiden perheiden lahjatoiveita, joilla ei ole varaa ostaa edes sitä yhtä lahjaa. Arvokas lahja.

Omat lelutkin on kiva pakata pakettiin ja avata uudelleen ja uudelleen.
Omat lelutkin on kiva pakata pakettiin ja avata uudelleen ja uudelleen.

Haluamme opettaa lapsillemme, että joulu on ennen kaikkea hyvän mielen, antamisen ja yhteisöllisyyden juhla. He saavat ostaa ystävilleen ja sukulaisillemme lahjoja itse – ja ovatkin innoissaan, kun miettivät, millaisen reaktion lahjan saaminen aiheuttaa saajassa.

Perheemme on ostanut viime vuosina lahjaksi aineettomia lahjoja lasten opettajille ja hoitajille. Olemme ostaneet Ugandaan koululaiselle opettajan ja Kambodzaan lapsille koulutarvikkeita. Lapset kommentoivat lahjojaan aluksi: ”Annanko mä vaan tämän kortin?!” Opettajien ja hoitajien reaktiot yllättivät lapset. Eräs opettajista itki onnesta ja kaikki ovat ymmärtäneet lahjan arvon. Se on samanhintainen kuin suklaapaketti, mutta arvoltaan paljon arvokkaampi. Sillä lahjalla joku toinen lapsi toisella puolella maapalloa pääsee kouluun ensimmäistä kertaa elämässään.

Nuo reaktiot nähtyään lapsemme todella ymmärsivät, mistä aineettomista lahjoista on kyse. Ne eivät ole sanoja paperilla. Ne ovat aitoja tekoja.

Mietin lastemme kanssa 10 aineetonta lahjaa, joista he pitäisivät

1. YHTEINEN MATKA
”Me voitais matkustaa Lontooseen katsomaan Harry Potteria” – 9v
”Mä haluun mennä katsomaan sitä isoa puuta siitä Metsän Kätkemä-ohjelmasta” – 6v

2. IKIOMA SOITTOLISTA
Mutta sit sun pitää tanssia mukana, vaikka et kyllä osaa” – 9v
Älä laita sinne mitään Smurffii, vaan ihan oikeaa musiikkii” -6v

3. TREFFIT
Voitais mennä kirppikselle ihan kahdestaan.” – 9v
Mä tahdon mennä sinne näyttelyyn, missä saa kiivetä” – 6v

4. UUDEN ASIAN OPETTELU YHDESSÄ
Mä tahdon oppii espanjaa” – 6v
Opitaanko yhdessä tekemään videoita paremmin?” -9v

5. ELOKUVAKOKEMUS
Ei sitten mitään tylsii elokuvii.” – 9v
Älä sitten nukahda siellä elokuvissa.” – 6v

6. AARTEENETSINTÄ
Voidaanko etsiä ihan oikeita aarteita?” -9v
Mä voin piilottaa eka!” – 6v

7. LEIKKIHETKI
Musta on ihanaa, kun sä tuut lattialle leikkimään meiän kaa” – 6v
Leikitäänkö joskus ihan kahdestaan?” – 9v

8. YHTEINEN PELIHETKI
Älä anna mun sitten voittaa.” – 9v
Mä haluun Kimbleä!” – 6v

9. HARRASTAMINEN YHDESSÄ
Meidän yhteinen harrastus on jooga.” – 6v
Meillä on myös pianoharrastus” – 9v

10. ETTÄ SAIS VALVOO VIISTOIST MINUUTTII PIDEMPÄÄN HÖPÖTELLEN
JOO!” – 9v ja 6v

Iltapusujen aikaan pienempi lapsistamme kysyi vaivihkaa: ”Mutta osaako se joulupukki tehdä sulle siellä tehtaallaan lahjaksi aikaa?”

Aiheesta muualla:
Kasvun Taian blogissa annetaan tänä vuonna lahjaksi läsnäoloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *