Minä rakastan jäätelöä. Talvellakin. Kuulin tällä viikolla metsäretkestä, jolla partiolaiset olivat tehneet jäätelöä itse – metsässä, talvella, ulkona. Tiesin, että minun on saatava kokeilla tätä. Oli siis aika tehdä oma metsäjäätelö!
Mikä ihmeen metsäjäätelö?
Kyselin tutuiltani eikä kukaan ollut maistellut metsässä tehtyä jäätelöä – metsän makuista jäätelöä kylläkin. Kuusenkerkkäjäätelö ja mäntyjäätelö ovat minunkin suulleni tuttuja jäätelömakuja. Mutta itsetehty jäätelö metsässä. Se oli pakko testata.
Resepti jäätelön tekemiseen ilman jäätelökonetta löytyi LUMA-keskukselta ja hyvät video-ohjeetkin.
”Siis oikeaa jäätelöä eikä mitään leikkijäätelöä?!”
Seuraavan pakkaspäivän aamuna oli aika tehdä jäätelöä ja olin innoissani. Pääsisin testaamaan, kuinka tehdään jäätelöä metsässä.
Lapsikaverit olivat skeptisiä ja kysyivät olenko piilottanut metsään kaupasta ostettuja jäätelöitä. Selitin, että tällä kertaa emme leiki kotileikkiä metsässä, en tee heille lumipallojäätelöitä enkä ole piilottanut Pingviini-tuutteja metsään.
Kuinka metsäjäätelö tehdään?
Aloitimme projektin hankkimalla ainesosat: kermaa, sokeria, suolaa ja erikokoisia minigrip-pusseja.
Pienempään minigrip-pussiin sekoitin kerman ja sokerin – myös hunaja olisi toiminut.
Suljin pussin ja asetin sen isompaan minigrip-pussiin.
Isompaan minigrip-pussiin laitoin paljon lunta.
Lumen päälle kaadoin paljon suolaa ja suljin pussin.
Heittelin ja puristelin pussia muutaman minuutin, ehkä jopa viisi minuuttia.
Ja sitten jäätelö oli valmis.
Valmis metsäjäätelö yllätti
Ennakko-oletuksemme oli, että projektissa kestää tunteja ellei kokonainen päivä – mutta kas – herkullinen tiedekoe yllätti täysin! Syyksi jäätymiseen oli tietysti suola.
Todellinen itsetehty makuelämys oli sekä minun että lapsikaverien mieleen! Toiveena oli tehdä sitä jo huomenna uudestaan.

Lisävinkki, kuinka maustaa metsäjäätelöä
Partiolaiset vinkkasivat laittaneensa sekaan myös teelusikallisen kaakaota. Suklaajäätelöä testataan siis varmasti meillä myös joku kerta!
Sekaan voi myös laittaa marjoja, suklaapaloja tai mitä mieleen juolahtaa. Kuusenkerkkiäkin voi kokeilla!