Vaikka lempilevyni ja musiikkityylitkin vaihtuvat vuosi toisensa jälkeen, on olemassa musikkia, johon en kyllästy koskaan. Se musiikki löytyy, kun astelee ulos luontoon. Se on lintujen laulua, lehtien huminaa ja puiden hiljaista liikettä. Se on tuulta, sateen ropinaa ja narskuvaa lunta. Se musiikki on metsä.
Opin arvostamaan metsää ja sen monipuolista äänimaailmaa vasta silloin, kun olin kaukana metsästä ja sinne pääseminen oli lähes mahdottomuus. Aloin haaveilla siitä, miltä kuulostaisi kävellä aarnimetsän halki. Kuuntelin rentoutumismusiikkia, jossa oli taltioitu erilaisia metsiä ja minut vallitsi uudelleen ja uudelleen metsäikävä. Kun seuraavan kerran pääsin metsään, pidin korvani auki aivan uudella tavalla. Metsä tarjoaa todellakin jotakin kaikille aisteille.
Metsä soi – miten?
Metsässä soi joka päivä erilainen soittolista. Metsä ei koskaan kuulosta täsmälleen samalta kuin ennen. Tuuli juoksee puiden lehdillä eri tahtia. Linnut ilmestyvät esittämään omat soolonsa silloin, kun niille sopii. Joskus sade säestää metsää lempeästi ja toisinaan luvassa on kaatosateen hevishow. Taustamusiikkiakin saattaa kuulua kauempaa – askeleita, liikennettä tai ehkä puheensorinaa.
Metsä kuulostaa erilaiselta eri aikaan päivästä. Aamuinen metsä on kuin aamulaulu, joka herättelee. Päivällä metsä on täynnä aivan erilaisia ääniä. Illalla metsäkin menee nukkumaan ja tarjoaa omanlaisensa tuutulaulun. Öinen metsä voi kuulostaa pelottavalta, mutta kun sen ääniä kuuntelee ja siihen oppii luottamaan, on se mieletön kokemus.
Vuodenajalla on väliä metsän musisoinnissa. Keväällä metsä kuulostaa aivan erilaiselta kuin kesällä. Kesäistä metsää ei kuule talvisessa metsässä. Syksyisessä metsässä voi kuulla lehtien tipahtelevan puista, mutta ei eri kasvien ja eläinten keväthuutoja.
Metsän äänimaailmaan kuuluu tärkeänä osana myös sen hiljaisuus. Metsään mahtuu ääntä, mutta myös tilaa olla hiljaa. Hiljaisuuden ansiosta pienetkin äänet – kuiskaukset, narahdukset ja heilahdukset – kuuluvat paremmin.
Miten löytää musiikki metsässä?

Metsästä voi löytää musiikkia niin metsää kuuntelemalla, mutta metsässä voi myös musisoida. Nuotiolauluilla on oma ihmeellinen taikansa. Metsässä voi järjestää muskarin ja soittimetkin löytyvät helposti kepeistä, kävyistä ja kivistä.
Metsä on myös konserttisali vailla vertaa. Metsässä ei ole vahvistimia. Metsässä konserttiin voi osallistua myös metsä itse. Sain viime vuonna osallistua ihanaan metsäkonserttiin, jossa tutut kappaleet heräsivät eloon aivan uudella tavalla tuossa upeassa ympäristössä. Tuulikin soitti oman säkeistönsä.
Tutustu metsän musiikkiin
Kuuntele metsää. Lähde ulos metsään ja pysähdy. Unohda kiireet ja sulje silmäsi. Laske kuinka monta erilaista ääntä kuuletkaan metsässä. Harvoin metsän äänien määrä jää vain muutamaan, kun keskittyy kunnolla.
Osallistu metsän omaan konserttiin. Metsän äänien sinfonia on kuin musiikkia. Istu kannolle tai isolle kivelle, hengitä keuhkoihisi raikasta metsäilmaa ja kuuntele metsän ikiomaa konserttia. Se ei koskaan ole samanlainen kuin edellisellä kuuntelukerralla. Se on joka kerta yhtä ainutlaatuinen – ja onneksi myös maksuton – nautinto.
Kun et fyysisesti pääse metsään, voit aina kuunnella metsää levyltä. Rentoutumismusiikiksi tarkoitettuja metsä-äänitteitä löytyy pilvin pimein. Walk In Finland-sovelluksessa on myös ihanien luontokuvien lisäksi taltioitu metsä äänin – suosittelen!