Jokaisella meillä on omat metsäretken aakkoset. Ne aakkoset ovat niitä asioita, joista metsäretki rakentuu ja joita on mukana metsäretkellä. Tässä ovat minun aakkoseni.
Metsäretken aakkoset

A, B, C ja D
A niin kuin aarrejahti. Metsäretki on itsessään usein metsän aarteisiin tutustumista, mutta kun metsäretkellä on mukana pieniä retkeilijöitä, leikimme usein aarrejahtia ja etsimme vuodenajasta, teemasta ja fiiliksestä riippuen erilaisia aarteita.
B niin kuin buffi. Buffihuivi on loistava apu metsäretkelle niin huivina päähän, kaulalle kuin ötököiltä suojautuessa.
C niin kuin celciusasteet. Ulkolämpötilaa on hyvä tarkkailla ennen metsäretkeä ja retken aikana, ja varustautua sen mukaisesti. Kerrospukeutuminen kunniaan!
D niin kuin deodorantti. Metsäretkellä saattaa hikoilla yllättävänkin paljon, etenkin jos eksyy polulta ja tekee hieman pidemmän retken. Metsää ei hikoilu haittaa, mutta itseäni deodorantti auttaa kun metsästä palataan takaisin ihmisten ilmoille.
E, F, G ja H
E niin kuin eväät. Metsäretken kruunaa eväshetki. Oli eväänä sitten pieni palanen näkkileipää tai nuotiolla paistettavaa käristemakkaraa, eväshetki on odotettu ja arvokas osa retkeä. Kaikki maistuu paremmalta metsässä.
F niin kuin fleeceviltti. Retkireppuni pohjalta löytyy usein viltti, joka toimii niin lämmittävänä peitteenä, istuinalustana tai eväiden syönnin paikkana.
G niin kuin geokätköily. Etsiminen on aina hauska tapa edetä metsäretkellä. Geokätköjä etsien metsäretkellä voi mennä pidempikin tovi ja geokätköjen löytyessä voi löytää myös uusia upeita retkikohteita.
H niin kuin haarukka. Monet eväät on helpompi syödä, kun mukana on haarukka, tai lusikka-haarukka. Haarukkaa voi käyttää myös kaivamiseen tai tutkimiseen.
I, J, K ja L
I niin kuin ilmastointiteippi. Retkilläni olen oppinut vuosien varrella, että retkellä voi mennä rikki niin kenkä tai reppu. Niissä tilanteissa menee usein sormi suuhun – ja sen jälkeen etsin repusta ilmastointiteippiä, jolla korjaan kengän tai repun hihnan.
J niin kuin jokamiehenoikeudet. Jokamiehenoikeudet ovat mukanani aivan jokaisella retkellä. Vaikka ne ovat nimeltään oikeuksia, ovat ne myös samalla luonnossa kulkijan velvollisuuksia, joita on noudatettava.
K niin kuin kartta. Kun tutustutaan uusiin retkireitteihin, kannattaa mukana olla kartta, josta nähdä missä mennään ja miten löytää takaisin. Karttaohjelmia löytyy onneksi nykyään useita älypuhelimiinkin, jos ei useita suuria karttoja halua kantaa mukanaan.
L niin kuin luuppi. Pienetkin asiat metsäretkellä ovat ihmeellisiä ja tärkeitä. Pieniä yksityiskohtia, kuten ötököiden siipiä, kuusimaisia jäkälöitä ja kaarnan pinnan muotoja, voi nähdä tarkemmin luupin avulla. Luupin läpi voi myös ottaa valokuvan – ja ikuistaa yksityiskohdat retkimuistoksi, jotta muutkin voivat nähdä ne retken jälkeen.
M, N, O ja P
M niin kuin metsä – ja metsämaanantai. Metsäretkeä varten tarvitaan metsä. Ei tarvitse matkustaa kauas, jotta löytää metsän. Metsä voi olla takapihametsä, luonnonpuisto, kansallispuisto tai mitä vaan metsäksi määrittelee. Metsämaanantai on taas minun tapani viettää työviikon ensimmäinen päivä metsässä lasten kanssa: seikkaillen, leikkien, uudesta viikosta innostuen ja sitä tutkien.
N niin kuin nuotiopaikka. Kun metsäpolun varrella on nuotiopaikka, kannattaa reppuun pakata mukaan tulitikut, polttopuita, makkaraa ja tietenkin vaahtokarkkeja. Muistattehan kuitenkin jättää nuotiopaikan hyvään kuntoon myös lähtiessänne.
O niin kuin otsalamppu. Metsäretkellä pimeä voi yllättää ja älypuhelimen valoa parempi apu pimeäretkillä on otsalamppu.
P niin kuin pitkospuut. Olivatpa pitkospuut lyhyet tai pitkät, uudet tai vanhat – pitkospuissa on taikaa. Aina, kun näen pitkospuut, tiedän haluavani kulkea niitä pitkin. Ne houkuttelevat minua seikkailuun. Pitkospuut vievät aina jonnekin, seikkailuun, lintutornille, luontopolulle tai yli suon. Minulle ne ovat metsäretken kutsuhuuto.
Q, R, S, T ja U
Q niin kuin QR-koodisuunnistus. Hauska tapa tuoda digiopetus mukaan metsäretkille on tehdä QR-koodisuunnistusratoja. QR-koodeihin voi piilottaa vaikkapa metsäaiheisia kysymyksiä, metsätietovisan tai musiikkia.
R niin kuin retkireppu. Vaikka retkelle voi lähteä spontaanisti ja monella takapihalta voi aloittaa uuden metsäretken, kannattaa retkireppu pakata mukaan. Minun retkirepustani löytyy yleensä ensiapulaukku, vesipullo, kirja, varasukat ja istuinalusta – niillä pärjää jo pitkälle.
S niin kuin sieniveitsi ja sienikirja. Metsä on täynnä herkkuja ja yllätyksiä – kesällä ja syksyllä niitä ovat sienet. En todellakaan tunne kaikkia sieniä ulkoa, joten pieni sienikirja on hyvä apu retkellä. Sieniveitsellä taas voi kerätä ne sienet, jotka on tunnistettu ja myös todettu ruokasieniksi.
T niin kuin trangia. Metsäretkellä voi tulla helposti nälkä ja kahvihammastakin voi kolottaa. Trangialla keitetty aamupuuro, kahvipannullinen tai vaikkapa risotto maistuvat mainiosti metsässä. Trangian käyttäminen on taito, joka kannattaa opetella jo pienenä – siitä on hyötyä isona!
U niin kuin ulkovaatteet. Metsään voi mennä juuri sellaisena kuin on, vaikkapa mekko päällä, mutta sään mukaisissa ulkovaatteissa metsässä viihtyy pidempään ja paremmin.
V, W, X ja Y
V niin kuin villiyrtit. Luonto on täynnä yrttejä, jotka sopivat lautaselle. Aina ei tarvitse tuoda eväitä mukanaan metsään – vaan ne niitä voi etsiä luonnosta. Villiyrttejä voi käyttää monipuolisesti ja aina löytyy uusia makuelämyksiä, joita kokeilla.
W niin kuin www-sivut. Kun etsii uusia retkikohteita, on nykyään onneksemme apuna Internet. Netistä löytyy monta sivustoa ja blogia, jotka vinkkaavat hyviä retkikohteita ympäri Suomen. Läheltäkin löytyy monta kohdetta, jota ei ole edes tullut ajatelleeksi. Tunnethan jo Retkipaikan, Outdoor Familyn sekä Luontohetkiblogin?
X niin kuin xylofoni ja muut soittimet metsämusiikin tekemiseen. Metsä on täynnä musiikkia ja metsä itsessään soi. Metsään voi viedä myös soittimia ja soittaa metsän tahtiin metsässä. Xylofonit, triangelit ja kapulat kulkevat metsäretkelle repussa helposti mukana.
Y niin kuin yöretkeily. Nuku yö ulkona miljoonien tähtien alla ja raikkaassa ulkoilmassa – se on hotelli vailla vertaa. Yön viettäminen ulkona voi olla jännittävää, kun yö luonnossa on samaan aikaan täynnä hiljaisuutta ja luonnon yöllisiä ääniä.
Z, Ä ja Ö

Z niin kuin zzz. Metsäretkellä voi nukuttaa, vaikka ei olisikaan yön yli retkellä. Varaudu väsymykseen ja voitpa toki nukkua metsässä vaikka päiväunet!
Ä niin kuin älypuhelin, jossa on akkua. Vaikka metsäretkellä on hyvä keskittyä retkeilyyn ja jättää älypuhelimen selaaminen vähemmälle, on hyvä ottaa älypuhelin kuitenkin mukaan. Eksyttäessä älypuhelin voi auttaa löytämään takaisin oikealle polulle tai soittaa apua, jos jotain sattuu. Älypuhelimella voi myös ikuistaa muistoja retkeltä – mutta ei kannata keskittyä metsäretkeen älypuhelimen näytön kautta vaan kokea se itse.
Ö niin kuin ötökät. Metsäretkellä voi tulla vastaan monenlaisia ötököitä. Niitä on mukava tutkia läheltä ja kaukaa. Muista suojautua myös ötökkäsuihkeella, sillä voit olla monen ötökän herkkuruokaa.
Ihanat aakkoset , Kiitos.