PÄIVÄKOTIJUHLAT METSÄSSÄ – voiko juhlat viedä metsään?

Yhä useammassa kunnassa löytyy päiväkoteja ja perhepäivähoitajia, jotka toimivat useita päiviä tai koko viikon metsässä. Metsätoiminta on monipuolista ja mahdollistaa lapsille monia oppimiskokemuksia, leikkejä ja ryhmässä toimimista – ja mikä parasta, tämä kaikki tapahtuu raikkaassa ulkoilmassa.

Päiväkotivuoteen mahtuu monia erilaisia juhlia. Ensin juhlitaan isovanhempia, sitten isää – sitten tuleekin jo joulu ja joulun jälkeen äitienpäivä, lopuksi on tietysti se vuoden itkujuhla: kevätjuhla. Lisäksi on se monen lapsen vuoden tärkein juhlapäivä: oma syntymäpäivä. Nämä kaikki juhlat ovat perinteitä ja monelle hyvin tärkeitä. Osassa päiväkodeista on luovuttu isän- ja äitienpäivän viettämisestä ja se herättää tunteita.

Minä en halua jättää juhlia juhlimatta. Minä haluan viedä päiväkotijuhlat metsään.

Miten eri päiväkotijuhlat voisi viedä metsään?

Kysyin vinkkejä kasvattajilta, jotka ovat vieneet jo vuosien ajan lapsiryhmänsä metsään – siis metsäopettajilta, metsälastenhoitajilta ja metsäperhepäivähoitajilta.

Isovanhempien päivä

Isovanhempien päivää juhlittiin tänä vuonna lokakuussa, lauantaina 20.10. Päiväkodeissa isovanhempien päivää on juhlistettu kutsumalla isovanhemmat kahville ja leikkimään sekä toimimaan lastenlapsiensa kanssa.

Miten isovanhempien päivä viedään metsään? Yksi tapa on kutsua isovanhemmat mukaan metsäretkelle ja tarjotaan kahvit metsässä. Metsässä voidaan leikkiä metsäleikkejä ja vaikkapa miettiä, millaisia leikkejä leikittiin metsässä, kun isovanhempi oli lapsi. Metsään voidaan tehdä rastirata, jossa on toiminnallisia pisteitä siellä täällä ja rasteilla on mummolle tai papalle sekä omalle pienelle yhteistä puuhaa. Rasteja voi kierrellä omassa tahdissa. Rastirataa varten voi tehdä jokaiselle parille oman rastitaulukon, johon merkitään leimalla tai tarralla, kun rasti on suoritettu.

Eräässä metsäryhmässä isovanhemmille lähetettiin samanlainen kutsu metsäretkestä kuin lapsillekin kotiin syksyllä, kun metsätoiminta alkaa eli omat roskattomat eväät, säänmukainen vaatetus ja seikkailumieli mukaan. Päiväkoti tarjosi vaahtokarkkeja, joita paistaa yhdessä nuotiolla. Lopuksi vietettiin vapaata aikaa metsässä oman lapsenlapsen kanssa. Päivästä otettiin muistoksi valokuva isovanhemmasta lapsenlapsensa kanssa. Päivä sai paljon positiivista palautetta.

Isänpäivä

Isänpäivä on vuosittain marraskuun toisena viikonloppuna. Tänä vuonna päivä on sunnuntai 11.11. Isänpäivää on vietetty päiväkodeissa tarjoamalla isille aamupalaa, yhteisellä toiminnalla ja esimerkiksi toimintaradoilla.

Miten isänpäivä viedään metsään? Isänpäiväaamiainen, -välipala tai -retki voidaan sopia hyvinkin myös metsään. Tärkeää on tiedottaa asiasta ajoissa ja muistuttaa, että tosiaan lähdetään metsään. Termospulloon pakataan kahvit, otetaan tarjoilut mukaan ja nautitaan metsäretkestä yhdessä.

Tarjoiluna voi olla vaikkapa lasten tekemiä nokkoskeksejä tai villiyrttijuustokeksejä, kuten eräässä päiväkodissa. Myös lettujen tai makkaranpaistoa vinkataan hyväksi ideaksi. Yhteinen eväshetki nuotion äärellä voi olla ikimuistoinen niin pienelle kuin isällekin.

Toiminnalliset tehtävärastitkin toimivat isänpäivätoimintana metsässä. Voidaan toki harjoitella erätaitoja, mutta myös etsiä halauspuu, jota halata yhdessä. Voidaan kiinnittää piirustuspaperia puun ympärille ja värittää vahakynillä puun kaarnakuvio esille. Kaikkea kivaa voi tehdä ja mikä tärkeintä, se tehdään yhdessä.

Joulujuhla

Joulukuussa juhlitaan usein joulujuhlaa. Joskus joulujuhliin kuuluu tonttupolkuja, joululauluja ja puuroa. Joskus jotain ihan muuta. Joulujuhlat voivat olla esittäviä näytelmiä, konsertteja tai tanssiesityksiä – tai toiminnallisia tonttupolkuja, joulupolkuja ja seikkailuita.

Miten viedä joulujuhla metsään? Joulukuussa on koleaa, kylmää ja usein pakkasta. Ulos on ihana mennä pimeällä – lämpimiin vaatteisiin pukeutuneena – ottaa mukaan taskulamput ja rakentaa lyhty- tai heijastinpolku, jota seurata. Metsässä voi laulaa joululauluja ja evääksi pakata lämmintä mehua tai glögiä sekä pipareita.

Eräässä päiväkodissa joulupolku tehdään aina liittyen vuoden joulukalenterin teemaan. Viimeksi ryhmän maskotti kiersi ympäri Suomea ja lähetti postikortteja lapsille eri kaupungeista. Joulupolulla tehtäväpisteissa oli näistä kaupungeista tehtäviä – esimerkiksi ylitä Imatran kuohuva koski, joka oli köysi kahden puun välissä. Oli lumipallosotaa Kuusamossa, jossa heiteltiin maalitauluun lumipalloja – lumettomana talvena pallot olivat häntäpalloja.

Ystävänpäivä

Ystävänpäivää juhlitaan Suomessakin vuosittain 14.2. Silloin voidaan juhlistaa ystävyyttä, kaveritaitoja tai vuorovaikutustaitoja monin eri tavoin.

Miten viedä ystävänpäivä metsään? Kaveritaitoja voi hyvinkin harjoitella metsässä – metsä myös opettaa leikkimään kaikkien kanssa. Leikkiparit voi arpoa myös metsässä ja huomata, miten hyviä leikkejä voikaan syntyä.

Metsästä voi myös etsiä sydämenmuotoisia asioita ja järjestää vaikkapa aarrejahdin, jonka palkintona on mukava leikki yhdessä.

Äitienpäivä

Äitienpäivä on kevätkauden juhlapäivä, jota juhlitaan toukokuun toisena sunnuntaina. Ensi keväänä se on 12.5. Äitienpäivää on juhlistettu isänpäivän tavoin aamiaisilla, kakkukahveilla ja yhteisellä tekemisellä.

Miten viedä äitienpäivä metsään? Äitienpäivän ajankohta on loppukeväinen ja alkukesäinen – ja usein myös houkuttelee perheitä hyvin mukaan metsään. Äitienpäiväkahvit voi pakata mukaan metsään ja tarjoilla ne vanhemmille nuotion ääressä tai metsäretkipaikalla.

Eräs päiväkoti järjesti äitienpäiväjuhlan kuvaamalla lasten metsäleikkejä yhden päivän ajan ja tekemällä niistä äideille arvuutteluleikin. Kuvissa oli esimerkiksi keppi ja kaarnapaloja, jotka olivat sen päivän leikeissä taikasauva ja sen laturi. Lapset keksivät arvuutteluleikkiin oikean vastauksen lisäksi kaksi muuta vaihtoehtoa, joista äitien piti keksiä se oikea. Lapset myös nimesivät omat leikkipaikkansa metsässä ja tekivät niihin kyltit, joiden kautta oli mukava esitellä omaa metsäpaikkaa äideille.

Kevätjuhla

Päiväkodin toimintakausi loppuu yleensä touko-kesäkuun vaihteessa kevätjuhlaan. On esittäviä kevätjuhlia, joihin kuuluu laulua, näytelmää ja tanssia, ja toiminnallisia kevätjuhlia, joissa tehdään erilaisia tehtäviä yhdessä. Kevätjuhliin tarvitaan aina mukaan iso kasa nenäliinoja, ihan vain varmuuden vuoksi.

Miten viedä kevätjuhla metsään? Metsään voi viedä niin toiminnallisen kuin esittävänkin kevätjuhlan. Metsästä löytyy tilaa esityksille: laululle, näytelmille ja akrobatiatempuille. Metsässä on myös hyvät mahdollisuudet pitää toiminnallinen juhla, jossa vanhemmat kiertävät lapsensa kanssa erilaisia tehtäväpisteitä: maistelua, haistelua tunnustelua, kuuntelemista, kiipeilyä, tunnistustehtäviä, tasapainoilua kaatuneella puun rungolla.

Eräässä päiväkodissa järjestettiin kevätjuhlassa vahvuusrata, jossa piti suorittaa vanhempien kanssa erilaisia pisteitä. Rohkeutta pääsi harjoittelemaan ryömimällä pimeän tunnelin läpi. Ystävällisyyttä kokeilemaan kantamalla sanomalehtiarkin päällä vanhemman kanssa käpyjä paikasta toisen. Oppimisen iloa treenaamaan bongaamalla lintuja – laminoituja lintuja puissa – itsetehdyillä WC-paperirullakiikareilla.

Lasten syntymäpäivät

Monelle lapselle vuoden tärkein juhla on oma syntymäpäivä. Syntymäpäivää voidaan juhlia monella tavalla päiväkodeissa, mutta usein juhlintaan kuuluu syntymäpäivälaulun laulaminen ja kortti. Meillä viime vuonna kortin lisäksi oli lahjana satuhieronta.

Miten viedä syntymäpäivät metsään? Metsä on oiva paikka laulaa syntymäpäivälaulu ja antaa syntymäpäiväsankarin valita yhteinen leikki. Voidaan järjestää aarrejahti tai kirjainsuunnistus, jonka salasanaksi muodostuu syntymäpäiväsankarin nimi. Metsään mahtuu monta tapaa juhlia, myös syntymäpäiviä.

Entäs se sää?

Metsänjuhlia järjestäessä sää on tietysti isossa osassa, mutta ei kannata kavahtaa sateisiakaan juhlasäitä. Jos sadesää tai loska pelottaa, voi ainavarata etukäteen varapäivän juhlille, johon vanhemmat tietävät varautua.

Kaiken kaikkiaan metsäjuhlia kannattaa kokeilla, sillä niistä ei puutu iloa ja yhdessäolon riemua!

Minkä juhlan sinä veisit metsään?

2 vastausta artikkeliin “PÄIVÄKOTIJUHLAT METSÄSSÄ – voiko juhlat viedä metsään?”

  1. Metsäesikoulun juhlista isien- ja äitienpäivää olemme viettäneet metsävaelluksen merkeissä. Metsässä on ollut tehtäviä jotka vanhempi ja lapsi ovat ratkaisseet ja vaelluksen lopuksi nautimme kodalla keksiä ja (lämmintä) mehua. Kevätjuhlan pidimme myös ulkona, myös synttärijuhlia ( lapsen toiveesta ).

  2. Sun blogi on kyllä ihan paras! Ihania ideoita ja ajatuksia, kaiken keskipisteenä luonto. Opettaa olemaan luonnossa ja nauttimaan. Säästä piittaamatta. Suurin säästä motkottaja lieneekin vanhempi (myönnän joskus syyllistyväni), mutta onhan niitä kurahousuja ja toppahaalareita myös aikuisille! Ähäkutti 😉 Hyvää syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *