VOIKO ULKOILLA LIIKAA?

Viime viikolla kuulin kommentin, joka yllätti ja järkytti minua. Kuulin mielipiteen, jonka mukaan päiväkotilapset ulkoilevat liikaa aamuisin ja iltapäivisin. Miksi ei saisi mennä ulos?

Se sai minut miettimään asiaa. Kaikille ulkoilu ei ole mieluista, sen tiedän. Sisällä voi tehdä vaikka mitä mukavaa, senkin olen huomannut. Mutta…

VOIKO ULKOILLA LIIKAA?

En usko ulkoilmamyrkytykseen, ellei puhuta ilmasta, jossa on oikeasti kemikaalista myrkkyä ilmassa. Muutama tunti päivässä raikkaassa ulkoilmassa ei tee pahaa kenellekään.

En usko että on olemassa huonoa säätä – on vain erilaisia tapoja suhtautua säähän. Siihenkin voi auttaa positiivinen tapa puhua säästä.

On monia vääriä tapoja pukeutua säähän – onneksi löytyy varusteita, kuten kumisaappaat, kurahousut ja kurahanskat, joilla selviää monella säällä. Uskon kerrospukeutumiseen.

Kun pieniä sormia ja varpaita paleltaa, lisätään kerros lisää.

Paukkupakkasilla ja muissa ääriolosuhteissa ulkoilla voi tovin, vaikkapa happihyppelyn verran. Vaaralliset sääolosuhteet on toki otettava huomioon. Ei luonnonkatastrofien aikaan ulkoile kovin mieluusti.

Minä olen ulkoilmaihminen. Vien ulos kotileikin. Järjestän ulkona lukuhetken. Voin hyvin ulkona. Enkä ole ainoa. Luonnossa liikkuminen, retkeily ja polkujuoksu kasvattavat jatkuvasti suosiotaan – mutta onhan meillä aina hiihdetty talvet, sienestetty syksyt ja nautittu kesästä mökkiympäristössä järven rannalla. Nukutetaanpa pienet lapsetkin ulos.
Ei ulkoilmaelämä ole mikään uusi juttu.

MUTTA MIKSI MENNÄ ULOS?

Syitä siihen, miksi mennä ulos, löytyy monia.

Jokaisella on varmasti omat syynsä lähteä ulos tai jäädä sisälle. Yksi ulkoiluttaa koiraa aamuin illoin, toinen marjastaa ja kolmas tahtoo nähdä tähtitaivaan.

 1. Hyvinvointi

Raikas ulkoilma tekee hyvää keholle ja mielelle. Ulkoilmaelämän terveysvaikutuksia on tutkittu paljon: aistit vahvistuvat, sairastumiset vähentyvät ja stressitaso laskee. Vastustuskyky kasvaa.

Lue, mitä lapset ovat mieltä metsän hyvinvointivaikutuksista.

 1. Luovuus

Ulkona ympäristö ruokkii mielikuvitusta ja tarjoaa mahdollisuuksia moniin toimintoihin. Kivi näyttää ihan kivimummolta – puu on selvästi kiipeilypuu, joka kutsuu kiipeilemään. Kun tuuli ulvoo, se laulaa ja on laulettava mukana. Mahdollisuudet ovat monet.

Näetkö kivimummon kasvot?
 1. Liikunta

Kun lähtee ulos, tulee huomaamatta liikuttua paljon enemmän kuin sisällä. Paikasta toiseen siirtymiset, kyykkimiset ja juoksemiset ovat vain osa ulkona liikkumista.

Ulkona voi kokeilla vaikkapa kitkeä kasvimaata, metsäjoogata, kerätä roskia plogging-retkellä tai lähteä talvella pulkkamäkeen. Liikuntaa on niistä jokainen. Yksi mahdollisuus on järjestää omat olympialaiset – vaikkapa metsässä.

 1. Vapaus

Ulkona arkakin voi rohkaistua, kokeilla ja uskaltaa. Sisällä tuolilta alas hyppääminen voi pelottaa, mutta ulkona rohkaistuu kuin huomaamatta yrittämään, kokeilemaan ja onnistumaan – jopa uhkarohkeita asioita. Ulkona saa olla juuri sellainen kuin on.

 1. Tila

Sisällä seinät voivat kaatua päälle yllättävän nopeasti. Ulkona taas on tilaa äänelle ja liikkeelle. Sisälle mahtuu monta kieltoa: ”Ei saa juosta!”, jotka ulkona voivatkin olla mahdollisia. On tilaa liikkua, juosta ja pyöriä ympyrää, ilman, että törmää seinään.

 1. Seikkailu

Ulkoilma tarjoaa mahdollisuuden pienille ja suurille seikkailuille. Sisätiloissa seikkailuun tarvitsee usein valmistelua ja paljon materiaaleja, ulkona taas seikkailut muodostuvat kuin itsestään. On kallioita ja kiviä, joille kiivetä. On pitkiä teitä, joita pitkin kokeilla juoksujalkojaan. On yllätyksiä ja mahdollisuuksia lumoutua.

MIKSI MENNÄ ULOS?-juliste ladattavissa pdf-tiedostona tästä.

VOIKO SINUN MIELESTÄSI ULKOILLA LIIKAA?

Vastanneiden kesken arvotaan 2 lippua GoExpo Winter-messuille.

32 vastausta artikkeliin “VOIKO ULKOILLA LIIKAA?”

 1. Ei voi. Koko kesä ja lämmin syksy oltu lähinne ulkona hoitovapaalla 2-vuotiaan kanssa.
  Nyt lapsi ehdottaa jo aamulla ulos menoa.

 2. Ei voi ulkoilla liikaa. Ottaisin myös huomioon päiväkotiemme ja koulujen erittäin huonot sisäilmat. Jotta välttyisimme jatkuvasta sairastelusta ja terveyden menetyksistä niin opetuksen siirtämisestä ulos pienentää riskiä saada esim astman ym.sairaudet
  Ja lapset oikeasti muuttuvat positiivisesti erilaisiksi ulkona.

 3. Ei voi. Terveys vaikutukset henkisesti ja fyysisesti ovat todistettavasti. Mutta,jos huomaa että tulee ”kyllästys” liittyen kaikkeen ulkoiluun/eräilyyn liittyen on hyvä laittaa laput silmille pariksi päiväksi. Esim.itse harrastan ”eräilyä kaikissa muodoissaan” ja nyt työn ohessa opiskelen erä ja luonto-oppaaksi+pidän blogia taaperon kanssa retkeilystä,voi tulla luonto ähky. Lapsien mielestäni tulisi saada hyvä luontosuhde alusta alkaen,mutta pehmeästi ja järkeä käyttäen ❤️

 4. Ei voi ulkoilla liikaa, jos sen tekee kaikkien suht vapaasta tahdosta. Mutta kai se voisi olla liikaa, että siitä tulee pakkopullaa. Nyt on pakko ulkoilla joka päivä niin ja niin paljon, tai että vanhempi pakottaa lapsen vain ulkoilemaan eikä saa välillä tehdä mitään muuta, jos tahtoo. Metsäpäiväkodit on ehdottomasti hyvä juttu!

 5. Ei voi, tämän syksyn kelit ovat olleet loistavat ulkoilla. Ja niin kuin tuolla kirjoituksessa oli ”seinät voivat kaatua” sisällä mutta ulkona on tilaa! Ulkoilu on vaatetuksesta myös kiinni, sään mukaiset varusteet!

 6. Ei voi, tämän syksyn kelit ovat olleet loistavat ulkoilla. Ja niin kuin tuolla kirjoituksessa oli ”seinät voivat kaatua” sisällä mutta ulkona on tilaa! Ulkoilu on vaatetuksesta myös kiinni, sään mukaiset varusteet!

 7. Ei voi! Monesti juuri metsäeskareissa lapset, joilla on vaikkapa levottomuutta pystyvät hyvin keskittymään ja toimimaan. Ulkona/metsässä luovuudella ei ole rajoja.

  Lapsi voi henkisesti ja fyysisesti paremminkin!

 8. Ei voi! Teen juuri gradua metsäeskareista ja innostun aiheesta vain jatkuvasti enemmän. Luonto on täynnä yllätyksiä ja henkeäsalpaavan kauniita hetkiä.

 9. Ulkoilua ei voi olla päivän aikana liikaa. Ero kokonaan sisällä tai ulkona vietetyn päivän välillä on uskomattoman suuri.

 10. Ei missään nimessä voi! Luonnossa ja ulkoilmassa on jotain sellaista voimaa, joka piristää mieltä ja kehoa ja saa aivotkin toimimaan paremmin. Luonto rauhoittaa, inspiroi ja voi herättää monia tunteita. Ulkoilu auttaa piristämään, mutta toisaalta myös nukahtamaan. Liikkuminen ylipäätään on vain hyväksi! 🙂

 11. Ei voi. Meidän perhepäivähoitoryhmämme ulkoilee paljon. Kun vaatetus on kohdillaan, ei haastavampikaan sää häiritse.
  Liikkuvuus kehittyy, luovuus pääsee valloilleen ja lapset oppivat nauttimaan ulkoilusta. Itse nautin suuresti ulkona olemisesta ja toivon tartuttavani saman innon myös lapsiin.
  Joskus olen kuullut väitteen, että laadukasta varhaiskasvatusta ei pystyisi toteuttamaan ulkona. Minusta se on kovin surullista. Kaiken sisällä tehtävän voi mielestäni hyvin toteuttaa myös ulkona, jopa moninkertaisesti!

 12. Ei voi ulkoilla liikaa! Vaikka joskus tuntuisi ikävältä lähteä ulos, ulkoilun jälkeen on silti rauhallisempi ja onnellisempi olo. Itse kaipaan ulkoilua ja rakastan viettää vaikka kokonaisen viikonlopun luonnon helmassa :).

 13. Ei voi.
  Olemme osa luontoa ja mitä enemmän olemme kosketuksissa luonnollisen ympäristöömme, sen parempi. Pysymme terveempinä ja luontosuhteemme voimistuu. Mitä enemmän juurrumme henkisesti maahan, sen parempi maapallon tulevaisuudelle. <3

 14. Ei voi ulkoilla liikaa!
  Vaikka joskus voi harmittaa aikuista se vaatekappaleiden määrä jotka kahdeksalle lapselle (ryhmiksessä) täytyy päälle pukea mutta kunhan päästään ulos niin saa huomata, että vaiva oli taas sen arvoinen!👍😊
  Luonto antaa voimaa jokaiseen päivään💚

 15. Ei voi. Suomessa on onneksi puhdasta luontoa ja terveellistä ilmaa hengittää melkein kaikkialla. Kun omassa elämässä ulkoilu kuuluu työpäivää, huomaa miten tärkeää se on esim. koulutussisäpäivän jälkeen. Ulkoilmassa jaksaa paremmin, ruokakin maistuu, ihminen saa vahvoja tunnekokemuksia ja parantuu. Nykyihminen ymmärtää yhteyttä menneeseen elämään, ihmisiin, kulttuuriperintöön – suomalainen on metsäkansa.

 16. Ymmärrän kommentin ”päiväkodissa ulkoillaan liikaa” sellaisessa tilanteessa (joita olen nähnyt paljon), joissa lapset laitetaan päiväkodin pienelle tylsälle hiekkapihalle aamulla kolmeksi tunniksi ja iltapäivällä kolmeksi tunniksi ilman ohjausta tai suunniteltua toimintaa, ehkä koska väsyneet kasvattajat eivät jaksa suunnitella ja ohjata toimintaa ja ajattelevat, että lapsia on helpointa vahtia pihalla. Silloin lapset tylsistyvät ja saattavat kylmettyä nopeastikin tai kärsiä kuumuudesta. Silloin voi mielestäni todeta, että lapset ulkoilevat liikaa (siinä päiväkodin huonolla pihalla ilman ohjattua toimintaa). Jotkus vanhemmat myös selkeästi ihmettelevät ulkoilun määrää ja ovat huolissaan omista lapsistaan, koska heillä ei ehkä ole omaa kokemusta ulkoilusta ja he ajattelevat, että se on se ”poikkeava tila” siinä välissä kun ollaan sisällä suojassa. Heitä ehkä auttaisi ryhmän mukana vaikkapa sinne metsään lähteminen aamupäiväksi tai tutkimustieto ulkoilun hyvistä vaikutuksista.

  Itse olen tietysti sitä mieltä, ettei voi ulkoilla liikaa, kunhan ulkoillaan paikassa, jossa on riittävästi tilaa ja tekemistä ja ohjattuakin toimintaa. Päiväkodin piha valitettavan usein on paikka, jossa lasten kanssa olisi mielekästä viettää kuusi tuntia päivässä. Onneks yleensä löytyy se metsä tai puisto tai joku muu pläntti luontoa, johon lapset voi viedä.

 17. Moi
  Meidän pienessä päiväkodissa ulkoiltiin säällä, kuin säällä. Oltiin joskus ulkona lasten kanssa kun taivaalta satoi vettä vaakatasossa. Johtaja tuli töihin ja sanoi meille, että oli ihan varma, että ollaan sisällä vaan eipä oltu. Mikään sää ei ollut esteenä ulos menolle. Lapset rakastaa vesileikkejä mikäs sen mukavampaa, kun lapset saa loiskutella vesi-ja kuralammikoissa. ❤

 18. Moi
  Meidän pienessä päiväkodissa ulkoiltiin säällä, kuin säällä. Oltiin joskus ulkona lasten kanssa kun taivaalta satoi vettä vaakatasossa. Johtaja tuli töihin ja sanoi meille, että oli ihan varma, että ollaan sisällä vaan eipä oltu. Mikään sää ei ollut esteenä ulos menolle. Lapset rakastaa vesileikkejä mikäs sen mukavampaa, kun lapset saa loiskutella vesi-ja kuralammikoissa. ❤

 19. Ei voi!! Kummipoikakin on päiväkodissa, jossa syödään vai yksi ruoka sisällä ja muuten ovat koko päivän pääasiassa ulkona. Tekevät metsäretkiä yms. Se on ihanaa, että lapset tottuvat pienestä pitäen liikkumaan luonnossa. Harmi sitten kun peruskoulutaival alkaa, joutuvat lapset nököttämään päivät pitkät luokissa. Miksei sinnekin voisi lisätä tätä.. varustus kuntoon vain. 😊

  1. Onnetar (7v sellainen) suosi blogin puolella Ulla Myllyniemeä ja Facebookin puolella Piia Lipolaa.
   Kiitos kaikille aktiivisille osallistujille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *