Kevät on tullut. Se näkyy luonnossa. Se näkyy lasten leikeissä. Se näkyy mielialassa ja arjessa. Päivä päivältä kohti valoa, iloa ja tietysti ollaan ulkona. Kaiken poikkeuksellisen keskellä kevät saapui yllättäen ja yhtäkkiä on aika miettiä – mitä tehdä metsässä keväällä?
Tähän pulmaan minulla on ratkaisu. Itseasiassa 52 sellaista.
52 vinkkiä, mitä tehdä metsässä, kun on kevät
Etsikää kevään merkkejä
- Osallistu kevätseurantaan
Luonto-Liiton Kevätseuranta on mainio tapa seurata kevään etenemistä. Vuonna 2020 kevätseurannan aiheena ovat perhoset. Lapsille on oma kevätseuranta, jossa bongataan 13 tuttua ja helppoa kevätlajia. Kevätseurannasta on saatavilla tulostettavat seurantalomakkeet, joilla on helppo seurata etenemistä.
2. Aarteenetsintä

Talven jälkeen löytyy monenlaisia aarteita luonnosta. Lumen alta paljastuu monenlaisia ihmeellisiä asioita, jotka yllättävän ison ja pienen luontoretkeilijän. Aarteet voi jättää luontoon tai ottaa mukaan kotiin. Löytyykö erilaisia sulkia?
3. Opettele tunnistamaan lintuja

Kiikarit kaulaan ja korvat auki. Lintubongaus on hauska tapa tutustua Suomessa eläviin lintuihin. Lintuihin voi tutustua hiljentymällä ja kuuntelemalla tarkkaan. Lintujen laulua voi harjoitella esimerkiksi lintukaraokella. Vietä vaikka lintuviikko. Pihalintuja bongatessa vierähtää jo pidempikin tovi.
4. Rakenna pesiä

Kevät on pesimisaikaa monelle eläimelle. Millaisella pesässä asuu talitiainen? Entäs käki? Entäs orava? Tutki, millaisia pesiä eri eläimet rakentavat ja rakenna oma pesäsi luonnon materiaaleita. Miltä sinun pesärakennelmasi näyttäisi?
5. Istuta puu
Istuta uusi puu. Hanki männyn, kuusen tai vaikka koivun siemeniä ja kasvata maitopurkissa tai pienessä ruukussa puun alku. Istuta sitten puu luontoon. Voit seurata puun kasvua vaikkapa kuvaamalla ja havainnoimalla sitä viikottain.
6. Etsi ötököitä

Kevät on hyvä aika alkaa bongata erilaisia ötököitä. Millaisia matoja näet? Oletko jo nähnyt pistepirkon? Milloin surisee ensimmäinen ampiainen?
7. Rakenna oma perhosbaari
Houkuttele perhosia ja muita pölyttäjähyönteisiä itse tehdyn ruokintabaarin avulla. Perhosbaari kannattaa avata varhain keväällä ja jatkaa sen täyttöä pitkälle syksyyn asti.
8. Rakenna oma ötökkähotelli
Perhosten lisäksi muutkin öttiäiset tarvitsevat omaa pesintäpaikkaansa. Rakenna siis oma ötökkähotelli. Ohjeet löytyvät täältä.
Herkutellen kevääseen
9. Syö eväitä metsässä
Pienet lapsetkin tietävät, että eväät maistuvat parhaalta, kun ne syö metsässä. Oli eväänä sitten näkkileivän palanen tai kupillinen kaakaota – eväshetki luonnossa on hyvä tapa nauttia keväästä. Ethän kuitenkaan jätä eväsroskia metsään.
10. Valmista aamupuurosi trangialla
Jos eväät maistuvat hyviltä ulkona, niin testaapa valmistaa aamupuuro ulkona trangialla. Herkullinen puuroaamiainen maistuu metsässä kuin Kultakutrille kolmen karhun puurot. Samalla voit harjoitella käyttämään trangiaa, jos et sitä vielä osaa käyttää.
11. Vaahtokarkkeja nuotiolla
Kolottaako herkkuhammasta? Valitse rauhallinen tulipaikka ja grillaa vaahtokarkkeja. Grillatut vaahtokarkit maistuvat sellaisinaan kepin päässä grillattuina tai kokeile grillata paahtoleivän välissä vaahtokarkkeja ja suklaata.
12. Villiinny villiyrteistä
Keväällä monet villiyrtit nousevat metsämaastosta. Opettele hortoilemaan villiyrttien parissa. Villiyrttien tunnistamista opettaa Hortoilu ja Helsinki Wildfoods – saatavilla on myös hyviä verkkokursseja. Villiyrttireseptejä löytyy Sami Tallbergin keittokirjoista. Oma suosikkini on grillatut horsmat, jotka ovat kuin palkoparsoja.
Kevät luonnossa liikkuen
13. Lähde metsäkuntosalille
Kun monet kuntosalit ovat kiinni, on aika suunnata metsäkuntosalille. Tee punnerruksia puuta vasten. Askelkyykkyjä kannolla. Vedä leukoja puun vahvassa oksassa roikkuen. Mikä parasta, metsäkuntosalin sijaintia voi vaihdella.
14. Kokeile metsäjoogaa

Jooga on monelle tuttu laji – mutta entäs metsäjooga? Monet tutut joogaliikkeet taipuvat hyvin ulkonakin. Apuna voi käyttää joogakortteja tai keksiä vaikkapa liikkeet itse.
15. Testaa lautapelejä metsässä

Oletko jo testannut Afrikan Tähteä tai muistipeliä metsässä? Nyt on hyvä aika testata niitä ulkona. 10 hauskaa lautapeliä pedagogisina pihapeleinä julkaistiin tänä keväänä.
16. Lähde pyöräretkelle metsään
Kevät on hyvä aika laittaa pyöräilykypärä päähän ja kiivetä pyörän selkään. Metsäpolkuja pitkin pyörällä pääsee moniin uusiin seikkailuihin. Voit vaikka kokeilla läskipyörällä pyöräilyä tai ottaa vinkkejä Fillaripäiväkirjojen Jaskalta.
17. Järjestä metsäolympialaiset

Hauska tapa viettää aikaa metsässä on järjestää pienet metsäolympialaiset. Muutama hauska olympialaislaji ja lopuksi tietysti mitalienjako.
18. Pidä ikioma metsäsirkus
Metsäsirkus on hauska tapa nauttia keväisestä metsästä ja samalla kokeilla erilaisia metsäleikkitaitoja. Olisitko tänään metsätirehtööri, metsätaikuri tai vaikkapa metsäeläintenkesyttäjä?
19. Puukiipeile
Puukiipeilyyn ei ole koskaan liian vanha. Kevät on hyvä aika harjoitella omia puukiipeilytaitojaan!
Taidetta luonnosta
20. Vie teatteri metsään

Järjestä teatteri – tai vaikka pöytäteatteriesitys – metsässä. Miten onnistuu Romeo ja Julia metsässä? Entäs Kultakutri ja Kolme Karhua?
21. Tee metsämandala

Kerää metsän materiaaleja ja luo oma metsämandalakuvio. Ethän revi eläviä kasveja, vaan käytä materiaaleja, jotka ovat jo tippuneet puista ja kasveista.
22. Ota valokuvia luonnosta
Luonnon ihmeet tallentuvat toki verkkokalvoillemme ja mieliimme, mutta luontokuvia on mukava katsella myös silloin, kun ei luontoon pääsekään. On tutkittu, että myös luontokuvien katselemisella on positiivisia terveysvaikutuksia. Ota siis kamera, tablettitietokone tai kännykkä ja ikuista luonto myös muistikortillesi, jotta voit ihailla luontoa myöhemminkin.
23. Ota valokuvia luupin läpi luonnon yksityiskohdista

Luupin läpi ihmetellen näkee luonnon ihmeet aivan uudella tavalla. Kokeile ottaa valokuvia kännykän kameralla luupin läpi tai kokeile makrolinssiä, jonka voi kiinnittää kännykän kameran päälle. Voit ihailla näin luonnon yksityiskohtia myös yhdessä muiden kanssa.
24. Tee käpyeläintarha

Olet varmaan joskus elämässäsi tehnyt käpylehmiä. Jos et, nyt on oiva aika harjoitella niiden tekemistä. Käpylehmien lisäksi kävyistä ja kepeistä voi tehdä monia muitakin eläimiä – ja kokonaisen eläintarhan. Tee siis ikioma käpyeläintarha ja muista eläimille omat aitaukset.
25. Rakenna maja

Rakenna maja itsellesi tai vaikkapa mielikuvitusystävillesi! Millaisessa metsämajassa asuisi Barbie? Entäs Spiderman?
26. Etsi kasvoja metsästä

Millaisia ilmeitä puilla ja kivillä on? Etsi metsästä erilaisia ilmeitä. Löydätkö iloisia naamoja? Entäs surullisia? Löytyykö yhtään vihaista naamaa?
27. Saduta metsässä

Keksi omia satuja metsässä ja kuuntele muiden satuja. Millaisia satuja metsä auttaa sinua keksimään? Kirjoita sadut ylös.
28. Järjestä taidenäyttely metsään

Luonto on itsessään yksi suuri taidenäyttely, mutta voit järjestää myös oman taidenäyttelysi metsässä. Ota mukaan valokuvakehykset – tai tee ne metsässä kepeistä itse – ja ripusta ne siihen kohtaan luontoa, joka näyttää mielestäsi maalaukselta. Voit ottaa kehystetyistä luontokuvista myös valokuvia.
29. Lähde pilviteatteriin
Kellahda sammalmättäälle ja katsele taivaalla lipuvia pilviä. Minkä muotoisia pilviä näet? Näkyykö yhtään sydämenmuotoisia pilviä?
Aisti kevät kaikilla aisteilla
30. Tee tuoksupurkki
Kerää purkkiin – tai vaikka tulitikkurasiaan kuten Jean Sibelius opetti – kevään tuoksuja. Voit nuuhkia kevättä silloinkin, kun et metsässä ole fyysisesti. Miltä kevät sinun nenääsi tuoksuu?
31. Lähde värikävelylle

Lähde värikävelylle ja etsi luonnosta jotain jokaisella sateenkaaren värillä. Löydätkö jotain kaikissa sateenkaaren väreissä?
32. Tunnustele puiden kaarnoja

Löydätkö puun, jonka kaarna on sileää? Entäs sellaisen, joka on karheaa? Voit myös antaa puulle ison halauksen samalla, kun tunnustelet sitä.
33. Huuda oma keväthuutosi
Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär-kirjassa huudetaan kevään kunniaksi oma keväthuuto, jolla toivotetaan kevät tervetulleeksi. Millainen olisi sinun keväthuutosi?
34. Osallistu kevätkonserttiin metsässä
Pysähdy metsässä ja kuuntele, millaisen konsertin metsä tänään järjestää. Voit hiljentyä, sulkea silmäsi ja laskea, kuinka monta soittajaa metsän orkesterissa onkaan.
Sadesäällä
35. Uita kaarnalaivoja

Sadesäällä lätäköissä voi uittaa kaarnalaivoja, keppejä ja lehtiä. Lätäköissä voi myös tehdä tieteellisiä kokeita – mikä uppoaa pohjaan ja mikä ei?
36. Hypi lätäköissä
Lapset ja vaatteet voi aina pestä – siis lätäkössä hyppelyä ei mikään estä. Myös isommatkin voivat testata lätäkköhyppelytaitojaan.
37. Tee mutakakkuja
Sadesäällä parasta on mutaleikit – ja mutakakkujen tekeminen. Mutaleikkeihin kannattaa ottaa mielikuvitus mukaan ja voi syntyä vaikka minkälaisia luomuksia! Mutaisetkin vaatteet pystyy pestä.
38. Kuuntele sadetta
Pysähdy ja kuuntele sadetta. Sulje silmäsi ja kuuntele, millaiselta sade kuulostaa. Millaista musiikkia tihkusade on? Millaista musiikkia taas kaatosade on?
39. Laula sateessa
Sadesäällä sadepisarat säestävät, joten miksipä et laulaisi sateisessa metsässä! Metsämuskari tai ikioma metsäkonsertti – nyt on mainio aika laulaa!
40. Kerää sadepisaroita
Kerää sadepisaroita erilaisiin astioihin. Miten sadepisarat tipahtelevat peltirasiaan? Entäs muovikippoon? Entäs lasipurkkiin? Mihin sadevettä voisi käyttää?
Auta yhteisöä
41. Lähde roskaretkelle

Ota retkelle mukaan roskapussi ja kerää matkan varrelta kaikki näkemäsi roskat. Kuinka paljon roskia saat kerättyä?
Vie leikki metsään
42. Ota metsään mukaan lelut

Ota metsäleikkiin mukaan lelut sisältä. Miten leikit muuttuvat ulkona? Mitä sisälelut tekevätkään metsässä? Metsässä on lupa leikkiä.
43. Vie kotileikki metsään

Vie kotileikki mukanasi metsään. Millaisia kotileikeistä tulee metsässä?
44. Tee omat metsäaakkoset

Metsässä voi luonnon materiaaleilla tehdä omat aakkoset – tai vaikka kirjoittaa niillä viestejä. Millaisen viestin sinä jättäisit luontoon metsäaakkosin?
45. Tee numeroita metsämateriaaleista
Metsäaakkosten lisäksi myös numeroita voi opetella tekemään metsämateriaalein. Miksipä ei myös lukumääriä! ”Etsi yhdeksän käpyä ja tee metsämateriaalein numero 9.”
Kevät retkeillen
46. Retkeile lähellä

Laita vaelluskengät tai muut kävelykenkäsi jalkaan ja lähde ulos retkelle! Valitse retkikohde läheltä ja vältä kohteita, joissa on paljon väkeä. Tutki karttoja ja voit löytää monta uutta retkikohdetta läheltäkin!
47. Piirrä kartalle oma seikkailureittisi
Merkitse karttaan mielenkiintoiset paikat ja piirrä reitit, miten niihin mennään. Voit päätyä kunnon seikkailuun!
48. Seuraa aarrekarttaa
Lähialueen kartasta voi tehdä myös aarrekartan, johon merkitä aarre. Aarretta kohden suunnistaen voi bongata monenlaista, mutta myös aarteen (esimerkiksi Taikakiven tai ison tammen) löytyessä, on ilo mukana matkassa.
49. Geokätköile
Geokätköily on harrastus, joka vie mukanaan. Pieniä, todella pieniä ja pienehköjä aarteita löytyy ympäri Suomen ja varmasti myös läheltäsi. Geokätköilyä varten on omia sovelluksia, joissa kartan ja vihjeiden avulla ohjataan kohti kätköä.
50. Lähde suoretkelle
Retki suolle tarjoaa omaa jännitystään, kun maapohja upottaa (ja joskus kenkä uppoaa suohon). Suoretki on hyvä oppitunti, kun opetellaan erilaisia suotyyppejä. Useilla suoalueilla on myös pitkospuita – joita on ihana tallustella.
51. Nuku yö ulkona
Kevätyöt alkavat olla jo lämpimiä. Miksipä siis et kokeilisi nukkua yhtä yötä teltassa tai riippumatossa?
52. Bongaa tähtiä

Opettele eri tähtikuvioita ja bongaa ne tähtitaivaalta. Tunnistatko Otavan? Entäs Pikkukarhun?
1 thought on “KEVÄT JA METSÄ – 52 vinkkiä, mitä tehdä metsässä keväällä”