LAHJAKSI AIKAA – voiko joululahjaksi antaa kokemuksen?

Joulu on taas. Eikä sitä voi olla huomaamatta.

Radiossa soivat joululaulut, ne upouudet ja vanhat klassikot. Ikkunoissa loistavat monet erilaiset jouluvalot. Kauppakeskuksissa kuhisee kuin mehiläispesissä kesällä – pitää hankkia sitä, tätä ja tota. Lapset lukevat lelukuvastoja ja kirjoittavat lahjatoivelistojaan.

On asioita, joita rakastan joulussa. Joulu on minulle pysähtymisen aikaa, rauhoittumisen aikaa ja mahdottoman monen erilaisen glögin maistelun aikaa. Jouluna tapaan ja muistan ne minulle tärkeimmät ihmiset.

Jouluun kuuluu riisipuuro, mantelinmetsästystä ja yhdessäoloa. Kuuluupa siihen tonttuja ja joka vuosi eri näköinen joulupukkikin.

Jouluun EI kuulu kiire.

Mutta kiireeksi se joulu silti helposti muuttuu. Se minua joulussa ahdistaa. On kiire lähettää joulukortit, ostaa jouluruoat ja vielä ne kaikki lahjat. On niin kiire, että unohtuu koko joulu.

SEIS.

Joulun ei tarvitse olla kulutusjuhla, jota mitataan lahjojen määrällä ja joulupöydän tarjonnalla.

Joulun ei tarvitse näyttää hyvältä sosiaalisessa mediassa. Tärkeämpää on, että jouluna on hyvä olla.

Älä Osta Mitään-päivä on tehnyt hienon listan tavoista viettää kestävää joulua. Vinkeissä on esimerkiksi jouluruokia, lahjaideoita ja muuta.

JOULU JA NE LAHJAT

Yhä useampi antaa lahjaksi aineettomia lahjoja. Jo pienikin lapsi ymmärtää, mikä on aineeton lahja – mutta asiaa kannattaa käsitellä lasten kanssa. Me teimme lasten kanssa viime vuonna aineettomien lahjojen toivelistan. Samanlaisen toivelistan teemme tänäkin vuonna.

Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun kautta lahjoitetaan kanoja, vuohia ja mahdollisuus tulevaisuuteen lapsille sekä naisille siellä, missä apua eniten tarvitaan. Mekin lahjoitamme lasten opettajille lahjakortit, joilla on mahdollistettu toisille lapsille toisessa maassa opettaja – ja koulutus. Se on lahja, josta tulee niin antajalle kuin saajallekin hyvä mieli. Tarvitseeko silloin antaa muuta?

Lahjaksi aikaa – yhteinen kokemus

Aineettomien lahjojen lisäksi olen huomannut lähipiirissäni ihanan lahjan. Yhä useampi antaa myös lahjaksi aikaa eli suunnittelee yhteisen kokemuksen.

Kummilapsen vanhemmille vapaa viikonloppu ja samalla kummilapselle hauska retki kummin luo?

Ystävälle yhteinen kahvihetkiretki kansallispuistossa tai lähiluonnossa?

Lapselle retki elämyspuistoon? Sellaista meillä ainakin toivotaan.

Uuden taidon opettaminen vanhemmilleen? Vaikkapa Instagramin asentaminen?

Kaiken kiireen keskellä unohdamme ensimmäiseksi viettää toistemme kanssa aikaa. Meillä ei ole aikaa tavata toisiamme, pysähtyä ja kysyä mitä kuuluu ja vain olla.

Arvokkaampaa kuin hienosti paketoitu materia on yhdessä vietetty aika. Sitä aikaa ei ole koskaan liikaa.

Kokeile tänä vuonna lahjoittaa aikaasi. Läheisillesi – ja itsellesi.

Hyvää joulunaikaa!

 

Tämä kirjoitus on Maitokahvimedian adventtikalenterin kolmas luukku.
Ensimmäisen luukun takaa löytyivät joululahjat kirpputorilta.
Toisen luukun takaa löytyi jouluruokia.
Mitä löytyy neljännestä luukusta?
Sen näet ensi viikolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *