Päiväkotipelit ovat tuttu juttu melkeinpä jokaiselle, joka varhaiskasvatuksessa on ollut töissä tai hoidossa. Pelataan Afrikan Tähteä, Kimbleä ja Kanin Loikkaa. Muistipelejäkin. Lautapelien kautta opitaan oman vuoron odottamista, ryhmässä toimimista ja vuorovaikutustaitoja – samalla toki myös käsitteitä, numeroita ja vaikka mitä muuta. Mutta mitäpä jos päiväkotipelit lähtivät mukaan metsään?
Ulko-opet ry julkaisi keväällä pedagogiset pihapeliversiot 10 tutusta ja vähän tuntemattomammastakin pelistä. Suomen Ladun lastentoiminta on tehnyt pihapeliversiot jo Afrikan Tähdestä, Kimblestä ja muistipelistä tätä ennen. Nämä pelit toimivat – kokeilkaa vaikka!
Päiväkotipelit ulos – miten?
Kun käyttää mielikuvitusta, mikä tahansa peli taittuu ulkonakin! Apuna näiden pelien suunnittelussa ulos ovat olleet Ulko-opet ry:n hallitus sekä Metsävakan ihana Taru.
Lääkäripeli Operations metsässä
Lääkäripeli Operations lähtee metsään. Pelissä etsitään mihin kohtaan sattuu.
Operations-peliä voi pelata metsässä tekemällä yhden lapsen ääriviivat metsään kepeillä, kivillä ja kävyillä.
Hahmolle tehdään silmät ja suu ja erilaisia sisäelimiä (esimerkiksi sydän, aivot ja keuhkot). Jokainen saa vuorollaan päättää mihin kohtaan sattuu. Jokainen sai myös vuorollaan olla terveyskeskuslääkäri ja arvailla mihin sattuu. Potilas vastailee ”lämpenee, kylmenee”. Sitten kun löytyy oikea kohta, lääkäri muuttuu potilaaksi.
Tunteita voi käsitellä vaihtamalla potilaan ilmettä.
Metsäkanin loikka – metsäversio Kanin Loikasta
Kanin Loikka on monille päiväkodista tuttu peli. Pelissä yritetään ehtiä ensimmäisenä palkinnon – eli porkkanan – luokse. Pelissä voi syödä toisen pelaajan nappulan tai tippua koloon, jolloin joutuu aloittamaan alusta.
Metsäversiossa Kanin Loikka muuttui Metsäkanin Loikaksi. Metsäkanin Loikkaa varten tehdään luontoon rata, joista osa merkitään ympyrällä ja osa ruksilla (vinkkinä, kannattaa merkitä suurin osa ruksilla, jos haluaa selvitä pelistä nopeammin). Radan päähän tulee porkkanapalkinto. Radalla ympyrät ovat koloja ja ruksilla merkityt kohdat ovat turvallisia askelmia. Peliin tarvitaan numerokortit 1-6. Myös noppa kelpaa. Peliin tarvitaan myös pelin vetäjä. Pelin vetäjä vetää numerokortin tai heittää noppaa, joka kertoo, kuinka monta askelmaa pelaaja pomppii eteenpäin tasajalkaa.
Pelin alussa jokainen aloittaa radan alusta. Jos pelaaja hyppää ympyrään – eli koloon – saa hän hyppiä takaisin radan alkuun. Jos pelaaja pomppii samaan kohtaan, jossa on jo toinen pelaaja, joutuu ensiksi askelman kohdalle tullut hyppimään radan alkuun ja aloittamaan alusta. Se, kuka pääsee palkinnolle ensimmäisenä, voittaa pelin ja voitte aloittaa pelin uudestaan!
Metsälotto

Metsälotto on loistava peli, jota voi pelata lapsi+aikuinen-parina vaikka omalla pihalla.
Metsälotossa kerätään lakanalle/alustalle kahdeksan erilaista paria luonnonmateriaaleja (kivi, kuusenneulanen, kuusenkäpy, männynneulanen, männynkäpy, kaarna, koivunlehti, mustikanlehti, puolukan lehti tms.). Parit erotetaan toisistaan omiin kasoihinsa (8+8).
Muodostetaan kepeistä 2×2 ruudukot molemmille pelaajille. Molemmat pelaajat valitsevat omaan ruudukkoonsa 4 poimituista luonnonesineistä. Näiden parit laitetaan pussiin, josta nostetaan vuorotellen yksi esine kerrallaan. Se, jonka alustalla esine on, saa ottaa sen sivuun. Voittaja on se, jonka alusta on ensimmäisenä tyhjä.

Peliä voi pelata isomman porukan kanssa vaikka #ULKOLUOKKA-lajikorteilla, kysymys-vastaus-korteilla niin, että oppilaiden valitsemat vastauskortit ovat alustoilla ja opettaja esittää kysymykset.
Kim-leikki metsässä
Moni tuntee Kim-leikin, jossa pöydälle asetellaan erilaisia esineitä kaikkien osallistujien nähtäväksi. Esineet käydään yksitellen läpi. Jokainen painaa mieleensä esineet ja sulkee sitten silmänsä. Kim-leikin vetäjä poistaa yhden esineen pöydältä ja pyytää sitten muita avaamaan silmänsä. Se, joka huomaa ensimmäiseksi, mikä esineistä puuttuu, saa poistaa seuraavaksi esineen.
Kim-leikki toimii loistavasti metsässä. Sitä voi leikkiä ison kannon päällä tai ottaa mukaan oman lakanan tai liinan, jonka päälle asetellaan esineitä. Esineet voivat olla luonnosta kerättyjä materiaaleja. Kävy, kivi, lehti ja oksa ovat mitä mainiompia metsäisen kim-leikin välineitä.
Kokeile ja innostu!
Etanapeli

Kiitos tästä pelistä, Metsävaka!
Tiedättekö sen ihanan etanapelin Tempon, jossa eriväriset etanat käyvät nopeuskisaa? Nyt pääsevät etanat kisailemaan ulos kolmen eri version avulla.
Versio 1: kivet
2-4 osallistujaa/joukkuetta
Värinoppa
Kepeillä rajattu pelialue
Etsi sininen, punainen, keltainen ja vihreä kivi (tai muu luonnonmateriaali) etanoiksi. Jokainen peliin osallistuja valitsee oman kiven pelinappulaksi. Vuorotellen heitetään värinoppaa. Oman värin heitettyään saa siirtää värikiveään yhden pykälän eteenpäin. Voittaja on ensimmäisenä maalialueelle päässyt kivi. Tässä esimerkkipelissä ei taida liikahtaa kivikään.
Versio 2: lelut
Lelut värikoodeineen
Värihelmiä pussukassa nopaksi
Tässä pelissä käyvät pelinappulaetanoiksi lelut, kuten muovieläimet värimerkattuina (punanauhainen hirvi, vihreäkorinen kauris, sinihuivinen kettu ja keltatorttuinen karhu). Peli etenee pussukasta värihelmiä vuorotellen onkiessa. Oman värin tultaessa saa siirtää eläintään eteenpäin. Kuka eläin pääsee ensimmäisenä maaliin? Minun suosikkini olisi tuo karhu, jolla on keltainen joulutorttu päässään.
Versio 3: lapset etanoiksi
Alue köydellä tai luonnonmateriaaleilla rajattuna
Lapsille värikoodatut vaatteet tai liivit
Värinoppa
Tässä versiossa pelaajina voivat olla itse pelissä olevat etanat, jolloin nopanheittäjänä voi toimia vaikka ope. Tai jokaiselle etanalle voi olla oma pelaaja katsojien joukossa. Voidaan myös pelata yhtenä joukkueena katsojien heittäessä värinoppaa ja kannustaessa kaikkia etanoita. Tässä pelissä vihreä etana kiri voittoon. Keltainen ja punainen ovat näköjään vielä saapumatta lähtöviivalle.
Kiitos mukavista leikki -ideoista👍 metsä odottaa!